Påmeldingen
Alpakkaforeningen annonserer via epost, nettside og sosiale medier når det åpnes for påmelding og hvordan denne skal gjennomføres.
Alle dyr som meldes på alpakkautstillinger i regi av Den Norske Alpakkaforening må være registrert i det offisielle alpakkaregisteret i Norge – Norsk Alpakkaregister (NAR).
Veterinærattest
Alle alpakkaene som medbringes utstillingen må ha medbragt en veterinærattest, som ikke er eldre enn 7 dager.
Dette er en enkel undersøkelse av veterinæren, for å unngå at dyrene som medbringes har åpenbare helseproblemer eller sykdom.
Veterinæren gjør en klinisk undersøkelse, og skriver på attesten alpakkaenes navn, øremerke, dato, sted og en bekreftelse på at ingen funn er gjort.
Veterinæren må altså på besøk samme uke som utstillingen, for at attesten skal være gyldig.
Utstyr
Følgende må medbringes av den enkelte utstiller:
Underlag til båsen – Anbefaling: Kunstgress til terrasse/tykk filtmatte
Vannbøtter, fôrhekk/nett
Høy/fôr
Vanndunker med kork, for bæring av vann til bås (det er vannkraner på stedet)
Spade/brett/greip til å møkke med
Søppelsekker til møkk
Skoovertrekk/fotposer til bruk på egne sko når i egen bås
Grimer og leietau
Hvit frakk/legefrakk til hver person som skal i ringen
Stoler og bord – det blir mange timer i hallen!
Reklamemateriell til egen bås (bannere osv)
Vifter og skjøteledning (fordel for dyra)
Litt verktøy, avbiter, strips, tape, osv. er lurt å ha!
Hvilke dyr?
En alpakkautstilling er en gyllen mulighet til å få avlsverdiene til en alpakka vurdert av en alpakkadommer.
Utstillere tar normalt med seg de alpakkaene de har størst forventninger til, og som vurderes som avlsdyr i eget oppdrett eller som kan selges som avlsdyr til andre gårder.
Man står helt fritt til å ta med de alpakkaene man ønsker vurdert, og i utstillingsreglene er det definert noen kjøreregler for hva som forventes av alpakkaen hva gjelder sunnhet/helse og farger.
Alle alpakkaer som medbringes alpakkautstillingen må være avvent mødrene sine i god tid før utstillingen, være sykdomsfrie og uten synlige helseproblemer.
De må og være godt grimetrente og håndterbare. Man skal gå med alpakkaen inn i ringen foran dommeren, og da er presentasjon viktig. En alpakka som ikke går pent i grime, får ikke dommeren vurdert ganglag, vinkler osv. Du skal presentere tannstilling for dommer, og dommer skal ta mye på alpakkaen under bedømmingen. Hos hingster skal testikler kjennes på.
Husk at både reisen til utstillingen og utstillingsdagen er et stressmoment for dyra. Noen tar lett på det, andre er mer urolige. Det er din jobb å sørge for at alpakkaene som tas med er trygge, godt håndterte, grimetrente og egner seg til situasjonen med mye aktiviteter rundt seg!
Reisen
Reisen til utstillingen skjer på hestehenger eller dyrehenger.
Ingen alpakka reiser alene, da de har et meget sterkt flokkinstinkt. Dersom man har meldt på én alpakka, må det medbringes selskap.
Noen har lang reisevei, men det takler alpakkaene helt fint så lenge de har plass og mat.
I USA, Australia og Canada er det helt vanlig å kjøre bil uten stans i flere dager for å delta på utstilling!
Det er eget lovverk med forskrifter som definerer transport av levende dyr. Dette må naturligvis følges.
Klargjøring av dyr
Man må ikke under noen omstendighet falle for fristelsen å gre, børste eller håndtere fiberen i noe særlig grad før utstillingen.
Det ødelegger strukturen i fiberen og vil sørge for en dårlig plassering!
Man kan fjerne møkk, kongler og slike store gjenstander og kanskje de groveste halmstråa. La alt annet finmateriale være!
Dommerne er flinke til å ignorere slikt, da det handler om miljø. Dommeren vurderer genetiske egenskaper som anatomi og fiberkvalitet, i forhold til avl.
Men, man kan absolutt fort få kommentarer fra dommeren om det er mye bøss i fiberen. For det handler tross alt om fiber-/ullproduksjon, og mye bøss betyr normalt at den delen av fiberen er ubrukelig i spinning og tekstilproduksjon.
Alpakkaene som skal delta på utstilling må være avvente mor (i god tid før utstillingen), godt grimetrente, trente på fremvisning av tenner, og må kunne stå stille en god stund. Det er ikke uvanlig at en stor klasse står stille 20 minutter eller mer, i ringen, mens dommeren vurderer én og én.
Og husk at dommer sjekker testikler hos hingstene, så ikke la det bli første gang noen tar på de edlere deler i ringen! 🙂
Med andre ord – man må jobbe litt med alpakkaene før man ankommer en utstilling!